Vergelijk computer aanbieders en aanbiedingen bestel gemakkelijk online!

Windows 10 mei update 2019

Aanbiedingen score-1
Aanbiedingen score-1

Jaja het is weer zover. Microsoft heeft de nieuwste feature update van Windows 10 online gezet. Het word de komende maand weer updaten geblazen bij veel mensen thuis en op het werk. Alleen wat is er nu veranderd aan Windows 10? Moet je de update naar Windows 10 1903 of zoals Microsoft hem nu noemt: Windows 10 19H1 uitvoeren? Dat zijn allemaal vragen waar ik even kort met jullie op in ga. Eerst een stukje geschiedenis voor degene die dit niet weten. Windows 10 is het besturingssysteem waar vele miljoenen computers en laptops op draaien. De geschiedenis van Windows loopt ver terug en kende elke 3 a 4 jaar een grote release. Wie kent Windows 95, Windows XP en Windows 7 o.a. niet? Met de komst van Windows 10 heeft Microsoft de strategie helemaal omgegooid. Geen grote releases meer waardoor je elke 3 a 4 jaar een compleet nieuwe Windows versie moest kopen en installeren, maar Windows as a service. Windows 10 is medio 2015 gelanceerd en inmiddels zijn we een kleine 4 jaar verder en alles wijst erop dat het voorlopig ook nog wel echt Windows 10 blijft heten.

In het verleden werden er om de 1,5 a 2 jaar ook nog eens zgn Service packs uitgebracht waarin een heleboel updates in zaten en soms ook nieuwe mogelijkheden/features. Dit doen ze nu niet meer, aangezien de hele update strategie gewijzigd is. Met Windows 10 is de update strategie op dit moment als volgt:

 • 2015 – Windows 10 1511 – Officiële release van Windows 10
 • 2016 – Windows 10 1607 – Eerste grote release update met veel verbeteringen
 • 2017 – Windows 10 1703 – Feature update 3
 • 2017 – Windows 10 1709 – Feature update 4
 • 2018 – Windows 10 1803 – Feature update 5
 • 2018 – Windows 10 1809 – Feature update 6
 • 2019 – Windows 10 1903 – Feature update 7 alleen de benaming hiervan gaat vanaf nu waarschijnlijk afwijken, want er word nu gesproken over Windows 10 19H1 omdat de maand aanduiding eerder niet dan wel gehaald worden.

Deze grote Windows 10 releases zullen om het half jaar plaats blijven vinden. Het voordeel van deze grote updates is dat een nieuw systeem meteen helemaal bij is, de ontwikkelingen lopen gewoon door en continue zitten er grote en/of kleine verbeteringen in verwerkt op het gebied van apps, uiterlijk en nog veel meer. Tussendoor worden er ook nog vele security patches verspreid en eventuele driver updates. Dit omdat tegenwoordig veiligheid zoals je wel meekrijgt een dingetje is. Het is daarom altijd aan te raden om je update proces zoveel mogelijk te automatiseren en natuurlijk een virusscanner/malware scanner bij aan te schaffen. Microsoft voorziet hier ook in, maar in de meeste tests komen ze (nog) niet als beste uit de bus dus raad ik hiervoor nog wel aanvullende software aan.

Wat is er nieuw in Windows 10 1903?

Dat is een goede vraag. Natuurlijk zijn er veel nieuwe zaken die we hier kunnen benoemen, maar dan word het een opsom lijstje die je overal op het internet terug kunt vinden. Daarom ga ik hier eigenlijk niet veel over vertellen. De belangrijkste nieuwtjes voor mij zijn:

 • Nieuw licht thema – Iedereen kent het standaard thema wel welke vanaf het begin af aan in Windows 10 zat. Sinds een tijdje zit hier ook een donker (zwart) thema bij welke door veel mensen enthousiast ontvangen werd. Nu zit er ook een licht thema in Windows 10. Persoonlijk vind ik deze er strak, clean en dus ook mooi uitzien. Dit zal heel persoonlijk zijn, maar toch een leuke toevoeging.
 • Menu’s in nieuwe stijl zijn nog completer geworden waardoor je niet vaak meer de oudere Windows XP achtige menu’s nodig hebt
 • Action venster kan je makkelijker zelf inrichten om bepaalde zaken snel uit/aan te zetten of snelle aanpassingen te doen in bepaalde instellingen.
 • Start menu is weer iets strakker getrokken.
 • Schaduw effecten van de diverse menu’s zijn aanpast, voornamelijk om deze ook mooi in het nieuwe lichte thema naar voren te laten komen.
 • Gamebar is vernieuwd
 • Je kan nu praktisch alle standaard apps verwijderen mocht je dit willen.
 • Opslag van je computer/apps kan je nu meer inregelen
 • En nog veel meer kleine dingetjes

Zijn dit nu grote veranderingen? Nee eigenlijk niet. Ja er is weer flink aan gesleuteld, maar als je praat van een echte feature update dan vinden we het tegenvallen. De GUI van Windows 10 is weer net even wat verder ontwikkeld en bepaalde instellingen en menu’s zijn net weer wat verder ontwikkeld. Is het dus aan te raden om deze update te installeren? Ik zou het niet afraden, op de meeste machines zal deze update moeiteloos binnen het half uur geïnstalleerd zijn en ben je weer helemaal bij. Als je wilt kan je deze nieuwste Windows 10 update namelijk nu al installeren.

Wat zijn de risico’s van deze Windows 10 update?

Bij elke update zitten risico’s. Zeker als je kijkt naar het “fiasco” van de Windows 10 1809 update. In deze update werden namelijk bepaalde migratiestukken niet bij iedereen goed gemigreerd met als resultaat dat documenten mappen verdwenen. Tevens zaten er veel kleine bugs in het begin in, met als resultaat dat het vertrouwen bij veel mensen in de Microsoft update strategie weg was. De nieuwste Windows 10 19H1 update heeft nu ook al bepaalde bugs. Zo moet je geen removable devices of USB storage gekoppeld hebben als je met de update begint. Verder zijn er nog geen grote zaken bekend, maar het is dus nog niet aan te raden om een bedrijfskritische pc al te voorzien van de nieuwste Windows 10 update.

Ben je een IT’er of weet je in ieder geval meer van een pc dan waar de aan/uit knop zit? Dan gewoon gaan installeren en hopen dat het goed gaat. De kans dat de update succesvol geïnstalleerd word is groot, en in het ergste geval draai je een restore. In alle andere gevallen raad ik het aan om nog een maandje geduld te hebben. Zodra Microsoft het veilig achter om de update bij iedereen te installeren zal je automatisch een melding op je computer hiervoor krijgen.

Computer kopen
Logo
Shopping cart