Vergelijk computer aanbieders en aanbiedingen bestel gemakkelijk online!

Windows 11 op je nieuwe computer installeren

Aanbiedingen score-1
Aanbiedingen score-1

Inmiddels is Windows 11 alweer een tijdje uit, maar je hoort er eigenlijk nog vrij weinig over. In dit artikel nemen we je mee in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Windows 11. Waarom je eventueel de upgrade al moet gaan overwegen, en of je uberhaupt wel kan overstappen naar Windows 11. Niet elke computer is namelijk geschikt om de overstap naar het nieuwste besturingssysteem van Microsoft te maken. Daarom is het belangrijk om even wat zaken op een rij te hebben staan, en ook rekening te houden met bepaalde veranderingen. Mocht je een nieuwe computer gaan kopen dan is het steeds meer standaard mogelijk om de overstap in ieder geval al te gaan maken. Alleen de vraag die wij daar weer bij krijgen is of er een downgrade mogelijk is naar Windows 10. Lees snel verder over de pro’s en van een overstap of juist niet.

Windows 11 als upgrade

De makkelijkste manier om Windows 11 op je thuiscomputer te gaan krijgen is toch wel via de Windows update tool. Microsoft heeft met de komst van Windows 10 toendertijd het upgraden super simpel gemaakt door een Windows 10 installatie assistent te ontwikkelen welke je op je Windows 7 computer kon installeren. Hiermee kon je forceren dat je computer de upgrade naar 10 kon starten. Nu voor de upgrade naar W11 hebben ze een soortgelijk programma uitgebracht. Er zit echter wel een klein verschil in beide tools, aangezien voor Microsoft Windows 11 de requirements (minimale systeemeisen) veranderd zijn. De belangrijkste eisen waarop een upgrade geweigerd kan worden is:

De upgrade tool kan je downloaden van de Windows 11 website – Installatieassistent. Het is een tooltje van een paar mb welke je door de setup van de nieuwste Windows gaat brengen. Voldoet je computer aan bovenstaande eisen dan is het helemaal goed, voldoet je computer hier niet aan dan zal de setup uiteindelijk stoppen met werken. Er zijn een paar trucjes voor om deze checks te omzeilen, alleen dan moeten we er wel bij vermelden dat het officieel niet ondersteund word. Er zijn ons nog geen verhalen bekend dat een computer niet werkt na het omzeilen van de requirements checks, maar Microsoft heeft aangekondigd dat dit in de toekomst toch wel anders kan gaan lopen.

Windows 11 truc om toch te installeren

Mocht je totaal geen kennis van computers hebben en niet weten waar het Windows register voor dient dan raden wij je dit af. Het register is namelijk de bron van je computer installatie en als hier dingen in verwijderd worden en/of veranderd dan kan dit grote gevolgen hebben. Ervan uitgaand dat je gewoon de nieuwste Windows wilt gaan installeren en wel ongeveer weet wat je doet, doe dan het volgende:

  1. Open op je Windows 10 computer de Register editor
  2. Navigeer naar HKEY_Local_Machine\System\Setup\MoSetup
  3. Klik met de rechtermuisknop op de map en kies voor toevoegen
  4. Maak een nieuwe key aan met de volgende waardes:
    1. Name: AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU
    2. Type: REG_DWORD
    3. Value: 1

Nadat je deze register sleutel hebt aangemaakt is je computer klaar voor de upgrade. LET’S GO

Windows 11 kopen

Heb je nog geen computer met Windows 10 thuis staan of ben je gewoon toe aan een nieuwe computer dan is Windows 11 kopen ipv 10 natuurlijk een verstandige keuze. Of er nadelen aan zitten om over te stappen naar het nieuwste besturingssysteem van Microsoft? Ja er zitten een paar nadelen aan, maar wees niet bang waarschijnlijk merk je ze niet. Het grootste nadeel van een (ver)nieuwd besturingssysteem is dat het nieuw is en hier altijd wat foutjes in zitten. Vooral op het gebied van gaming waren er in het begin veel issues om de juiste framerate te behalen en ook performance was nog wel eens een dingetje. Nu in maart ongeveer 5 maanden na de officiële release van het nieuwste Microsoft besturingssysteem is dit grotendeels wel opgelost. Ik zelf draai nu ook inmiddels 3 maanden op Windows 11 met een computer van 3,5 jaar oud zonder issues. Ik game erop, gebruik mijn standaard Office 365 apps en doe af en toe wat video/foto bewerking.  Geen issues gehad en de performance is een dikke prima.

Of wij nog specifiek een computer aanraden om te kopen met Windows 11? Nee eigenlijk niet. Het enige wat wij je mee kunnen geven is dat je kiest voor een moderne pc. Eentje waarbij een TPM chip inzit en een processor van de nieuwste generatie. Je wilt namelijk niet beginnen met een 2-0 achterstand door goedkope hardware te kopen die misschien over 2 a 3 jaar volledig niet ondersteund word. Dan kan je beter nu een paar euro meer uitgeven voor een computer welke wel voldoet aan de eisen van Microsoft. Hiermee ben je in ieder geval verzekerd van een functionerende computer mochten ze bij Microsoft toch overgaan op een strengere hantering van de TPM en processor eis.

Ervaringen met de nieuwste Windows

Zoals gezegd draai ik zelf nu op het werk en ook privé al een tijdje met Windows 11. Mijn ervaringen zijn als je het draaiende hebt eigenlijk alleen maar positief. Omdat ik natuurlijk van huis uit ICT’er ben, ben ik al ergens midden volgend jaar wat gaan testen met Windows 11 en was mijn grootste bottleneck dat ik op dat moment alleen maar computers tot mijn beschikking had welke niet ondersteund werden. Daardoor moet je allerlei trucjes uit halen en hopen dat het werkt. Met bovenstaande truc is het nu wel eenvoudig om de belangrijkste eisen van MS te omzeilen en Windows 11 te installeren. Wat voor mij het meeste wennen was is de grafische schil. Het Windows Startmenu staat nu standaard midden in beeld i.p.v. links onderin. Dit kan je gelukkig wel aanpassen, want ik vind dit persoonlijk niet mooi staan. Daarnaast zijn veel instellingen en menu’s voorzien van vooral een grafische update waardoor sommige instellingen wat dieper verstopt zitten. Vind je je Windows standaard al goed dan is er niets aan de hand, wil je echter zaken gaan aanpassen dan ben je vooral in het begin toch wel rot aan het zoeken (of je vervalt zoals ik terug op de ouderwetse commando’s/menu’s welke nog steeds beschikbaar zijn.

Al met al is mijn voorzichtige conclusie dat Windows 11 zeker wel een aanrader is. Is er een noodzaak om te upgraden? Niet perse, maar het is ook absoluut geen afrader.

Bronnen:

Microsoft Windows 11 website

Computer kopen
Logo
Shopping cart