Vergelijk computer aanbieders en aanbiedingen bestel gemakkelijk online!

Nieuwe virussen en Ransomware – Hoe te voorkomen?

Aanbiedingen score0
Aanbiedingen score0

De laatste jaren hoor je niet zozeer meer mensen over een computervirus. Hoe komt dit? De term Ransomware zoals nu het Wannacry ransomware virus is meer actueel. Maar wat is een ransomware nu voor iets? In dit artikel proberen we u een korte achtergrond van de term virus en ransomware te geven. Tevens geven we u een aantal tips hoe u kunt voorkomen dat uw computer slachtoffer word van deze praktijken.

Het computervirus

Een virus voor de computer is iets wat je niet graag wilt oplopen. Een virus is namelijk een computer programma welke zichzelf zonder tussenkomst van jou als gebruiker zich gaat verspreiden. In het verleden kwam een virus mee op de floppy disk of diskettedrive, maar door de komst van het internet is de verspreiding van een computervirus heel eenvoudig geworden. Het hoogtepunt van een succesvolle virus aanval was het Kournikova virus welke in een aantal dagen over heel de wereld verspreid werd via een simpel e-mail bericht. Een computervirus hoeft gelukkig lang niet altijd schadelijk te zijn. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het Kournikova virus, welke geclassificeerd word als worm virus heeft deze eigenlijk geen schade veroorzaakt. Het enige wat dit virus eigenlijk deed was het mailtje doorsturen naar iedereen die je als contactpersoon had opgeslagen in je outlook. Er zijn echter ook virussen welke je Windows compleet om zeep hielpen waardoor de enige oplossing een herinstallatie van de pc was. Tot voor kort waren de meeste computer virussen bijzonder irritant en veroorzaakte soms grote schades, alleen over het algemeen was het wel op te lossen.

Toen kwamen de Ransomware virussen

Dit betekend een nieuw tijdperk voor iedereen. Het ransomware virus is de laatste jaren in diverse varianten om de hoek komen kijken en staan ook wel bekend als de cryptovirussen. Deze virussen zijn bijzonder gevaarlijk voor je data. Er zijn vele virussen actief geweest die van alles software technisch kapot maakte, maar over het algemeen was je data (foto’s, documenten etc) nog te redden. Met de cryptovirussen worden juist deze data versleuteld met een code welke praktisch onmogelijk te kraken is. Deze cryptovirussen worden hierom ook Ransomware virussen genoemd omdat je vaak wel de mogelijkheid krijgt om deze sleutel te krijgen om je bestanden weer vrij te geven, alleen je raad het al…. Je moet een x-bedrag overmaken. Deze vorm van chantage is helaas bijzonder succesvol voor criminelen wat met de meest recente uitbraak van het Wannycry ransomware virus te zien was. Gelukkig hebben de meeste bedrijven een goede backup strategie waardoor ze minder lang last hebben van eventuele besmettingen. Echter er zijn ook heeeeeel veel kleine bedrijfjes en particulieren die hier niet lang bij stil staan. De term van “ik zie wel” en “dat gebeurd mij niet” zijn inmiddels achterhaald. Zodra jij er bewust voor kiest om je data niet te backuppen loop je een risico!!!!

Ook al heb je nog zo’n goede virusscanner, je computer is nooit 100% veilig en daarom is een backup een vereiste als je je data wilt behouden!

Computer kopen
Logo
Shopping cart