Vergelijk computer aanbieders en aanbiedingen bestel gemakkelijk online!

SSD kopen de moeite waard?

Aanbiedingen score0
Aanbiedingen score0

De vraag die we regelmatig voorbij zien komen is: Waarom zou ik een SSD kopen en maakt dit mijn computer nu echt sneller? En ondanks dat er veel verhalen de ronde gaan over betrouwbaarheid en prijs is toch het laatste jaar wel duidelijk geworden dat de toekomst van de SSD (Solid State Disk) toch wel een toekomst is waaraan je niet ontkomt als je gewoon een snelle computer wilt hebben. De prestaties van computers van een 3-4 jaar oud zijn door een simpele upgrade met een SSD namelijk alweer behoorlijk toegenomen waardoor u uw investering in eventueel een nieuwe computer toch kunt uitstellen.

SSD betrouwbaarheid issues

De grote issues op het gebied van betrouwbaarheid bij een Solid state disk zijn inmiddels wel verleden tijd te noemen, nog steeds word het aangeraden om niet blind te vertrouwen op dit opslagmedium, maar de grote vraag is natuurlijk of de oude en vertrouwde HDD het nu echt beter deed/doet. De laatste jaren zijn er namelijk heel wat HDD’s op de markt gekomen waarbij het uitvalspercentage boven de 10% lag, en dat is kort gezegd niet betrouwbaar in mijn ogen. Waar de Solid State Disk van OCZ met name de Vertex 2 serie last van had was eigenlijk de waardeloze geheugen controller die erin zat, hierdoor kwamen de meest rare dingen naar boven met als toppunt dat ineen keer je schijf leeg was, maar ook de prestaties hadden hieronder te leiden. Op het moment van schrijven is OCZ weer waardig terug van weggeweest, maar inmiddels zijn er al heel wat andere fabrikanten die zich in de top gemeld hebben en ook goede prijs/kwaliteit verhoudingen weten neer te zetten.

De betrouwbaarheid van schijven en dan met name de SSD is inmiddels redelijk tot goed te noemen, het is natuurlijk altijd aan te raden om uw belangrijke documenten en foto’s altijd op meerdere plekken op te slaan zodat u een backup heeft, maar als medium is de SSD zeker inmiddels een bewezen technologie.

ssd-kopenSSD Kopen, maar welke?

De vraag die u zich eerst moet stellen als u over wilt gaan naar een SSD is, wat ga ik hiermee doen. Want een SSD kopen is iets dat toch weer een uitgave is, en hoe groter de schijf hoe prijziger hij wordt. Als u een nieuwe schijf wilt puur voor het opstarten van Windows en wat programma’s dan kunt u met 120GB prima uit de voeten, maar wilt u het ook gaan gebruiken om de nieuwste games vanaf te spelen zodat je optimaal profiteert van de prestaties van een SSD dan is het aan te raden om minimaal 300GB te pakken en als het budget het toelaat een nog grotere, want het gemiddelde spel van tegenwoordig is toch al snel enkele 10-tallen GB’s groot en u zit er niet op te wachten om continue de-installaties en installaties te doen enkel omdat de schijf te klein is.

Qua merken maakt het in grote lijnen niet zoveel uit welk merk u pakt, Samsung is tegenwoordig toch wel eentje die ons het meeste weet te overtuigen op het gebied van SSD’s. Met hun 850 Evo serie hebben ze namelijke een snelle SSD in handen die verkrijgbaar is in verschillende groottes, die ook nog eens heel betaalbaar is.

Wilt u meer weten over de prijzen, beschikbaarheid en levertijden van de diverse SSD’s? Klik dan hier.

Computer kopen
Logo
Shopping cart